[fullwidth background_color=”#000000″ background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”center center” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”transparency” border_style=”solid” padding_top=”35px” padding_bottom=”35px” padding_left=”35px” padding_right=”35px” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””]

Βασικό SEO

[/fullwidth][fullwidth background_color=”#212121″ background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”#8c0000″ border_style=”solid” padding_top=”30px” padding_bottom=”30px” padding_left=”40px” padding_right=”40px” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][one_half last=”no” spacing=”yes” center_content=”yes” hide_on_mobile=”no” background_color=”#212121″ background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”top” border_size=”0px” border_color=”#f8f8f8″ border_style=”dashed” padding=”0px” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””]

Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει σχετικά για τις μηχανές αναζήτησης και ότι είναι πολύ σημαντικό κάποια ιστοσελίδα να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των μηχανών αναζήτησης ούτως ώστε να αποκομίζει τα περισσότερα οφέλη από την δωρεάν κίνηση που προσφέρουν. Οι τεχνικές που βελτιστοποιούν τη θέση της σελίδα σας στις μηχανές αναζήτησης ονομάζονται Search Engine Optimization ή απλώς ονομάζονται SEO. Κάθε ιστοσελίδα στο ίντερνετ έχει και κάποιες πληροφορίες. Αυτές οι πληροφορίες είναι χρήσιμες για τον τελικό χρήστη. Οι μηχανές αναζήτησης αποτελούνται από πανίσχυρους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι ανατρέχουν όλες τις πληροφορίες στο ίντερνετ και αξιολογούν το περιεχόμενο όλων των ιστοσελίδων παγκοσμίως.

[/one_half][one_half last=”yes” spacing=”yes” center_content=”yes” hide_on_mobile=”no” background_color=”#212121″ background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”top” border_size=”0px” border_color=”#f8f8f8″ border_style=”dashed” padding=”0px” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””]

Έτσι με το που αναζητάτε μια λέξη ή φράση, οι μηχανές αναζήτησης που ήδη έχουν βρει, αξιολογήσει, ταξινομήσει και αποθηκεύσει τις πληροφορίες από πριν, σας επιστρέφουν τις πιο σχετικές πληροφορίες για αυτήν τη λέξη ή φράση. Η αξιολόγηση βασίζετε σε έναν αλγόριθμο ο οποίος ευθύνεται για τα αποτελέσματα αναζήτησης. Η πιο γνωστή μηχανή αναζήτησης σε όλους σας είναι η Google. Οι μόνες μηχανές αναζήτησης που έχουν παραμείνει σήμερα είναι η Google και η Bing της Microsoft, μετά τη συγχώνευσή της με τη Yahoo, η οποία Yahoo πλέον δεν είναι μηχανή αναζήτησης αλλά Κατάλογος Επιχειρήσεων. Δεν θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με την Bing ή με κάποια άλλη μηχανή αναζήτησης, παρά μόνο με την Google, μιας και είναι πλέον μονοπώλιο.

[/one_half][/fullwidth][fullwidth background_color=”#d8d8d8″ background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”#8c0000″ border_style=”solid” padding_top=”0px” padding_bottom=”0px” padding_left=”40px” padding_right=”40px” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”yes” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][accordian divider_line=”yes” class=”” id=””][toggle title=”1. Ποια είναι και πως δουλεύει η Google.” open=”no”]

H Google είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών. Iδρύθηκε από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν το 1996, όταν αυτοί κάνανε το διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 η Google έγινε ιδιωτική εταιρία. Στις 19 Αυγούστου του 2004 έγινε η δημόσια εγγραφή της εταιρίας στο χρηματιστήριο. Ο στόχος της είναι να οργανώσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει παγκόσμια διαθέσιμες. To 2006 η Google μετέφερε τα κεντρικά της γραφεία στο Mountain View της Καλιφόρνια, τα οποία ονομάζονται Googleplex.

Η ταχεία ανάπτυξη της επιχείρησης από τη στιγμή της ίδρυση της προκλήθηκε από μια αλυσίδα προϊόντων, συγχωνεύσεων και συνεργασιών πέρα από τη μηχανή αναζήτησης της Google. Προσφέρει λογισμικό συμπεριλαμβανομένου email το Gmail, σουίτα αποθήκευσης σε Cloud Computing Google Drive, και social media Google+. Η εταιρία ηγείται της ανάπτυξης του λειτουργικού συστήματος για κινητές συσκευές και κινητά τηλέφωνα Android. Η Google μετακινείται όλο και περισσότερο σε υλικό τηλεπικοινωνιών, συνεργάζεται με μεγάλους κατασκευαστές ηλεκτρονικών για την παραγωγή των συσκευών Nexus και εξαγόρασε την Μοτορόλα τον Μάιο του 2012.

Σήμερα η μηχανή αναζήτησης Google είναι μια από τις δημοφιλέστερες, και οι φράσεις «κάνω google», «γκουγκλάρω», «γκουγκλίζω», «google it» είναι συνώνυμες με το «ψάχνω για πληροφορίες στο Ίντερνετ». Αντίστοιχα, στην αγγλική γλώσσα το ρήμα «to google» έχει αποκτήσει πλέον ταυτόσημη έννοια με το ρήμα «αναζητώ», και, πρόσφατα, το ίδιο ρήμα προστέθηκε στο αγγλικό λεξικό Merriam-Webster με όλα τα παράγωγά του (to google > googling > googled). Έρευνες αγοράς έδειξαν ότι τον Απρίλιο του 2007, η Google ανέλαβε την πρωτοκαθεδρία ως η διασημότερη εταιρία παγκοσμίως, εκτοπίζοντας έτσι τη Microsoft.

H Ιστορία της Google.

Η Google ξεκίνησε τον Ιανουαρίου του 1996 ως ερευνητικό πρόγραμμα των δύο ιδρυτών της στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Ενώ οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στην σελίδα, οι δύο τους δημιούργησαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων. Ονόμασαν τη νέα τεχνολογία PageRank, η οποία καθόριζε τη συνάφεια μιας ιστοσελίδας από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων που οδηγούν πίσω σε αυτήν.

Ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησής τους Google. Η λέξη «Google» προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «Googol», τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Milton Sirotta για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ. Στην αρχή η Google έτρεχε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με τα domain «google.stanford.edu» και «z.stanford.edu». Το όνομα domain για την Google κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997 και δημιουργήθηκε η εταιρία στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998. Είχε ως βάση το γκαράζ μιας φίλης τους στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια.

H Google και το Googleplex.

Το Googleplex είναι τα κεντρικά της Google, αφού όλες οι λειτουργίες της μηχανής αναζήτησης εμπνέονται και υλοποιούνται μέσα στο κτίριο. Το όνομα έχει διπλό συμβολισμό. Αποτελεί λογοπαίγνιο του αριθμού googol (10100) και είναι συνθετικό των λέξεων google και complex (=συγκρότημα), σε μια πιο γλωσσολογική ερμηνεία. Το κτίριο που παραδόθηκε στην Google ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες της εταιρείας, βρίσκεται στο Mountain View της Καλιφόρνια. Οι συνθήκες εργασίας χαρακτηρίζονται από τις καλύτερες που έχουν εφαρμοστεί σε εταιρείες, αφού η Google έχει προνοήσει για όλες τις ανάγκες των εργαζομένων, όπως είναι η ξεκούραση, τα τακτικά διαλείμματα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή ακόμη και η ύπαρξη παιδότοπου για την φύλαξη των παιδιών των εργαζομένων.

Πως δουλεύει η Google.

Ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε έναν καινούριο κόσμο, αποστειρωμένο από την πραγματικότητα σε ένα βαθμό, αλλά τεράστιο, τον κόσμο της Google και του Webmaster Central Site.

Τα τέσσερα στάδια λειτουργίας της google είναι:

1. Ανακαλύπτω – Discovering.

2. Σκανάρω – Crawling.

3. Αρχειοθετώ – Indexing.

4. Ταξινομώ και εξυπηρετώ – Ranking and serving.

Οι μηχανές αναζήτησης και συγκεκριμένα η Google είναι ο από τους πιο αποδοτικούς τρόπους για να αποκτήσετε ποιοτικό και στοχευμένο traffic από την αγορά στόχο για το site σας. Η αγορά στόχος σας προσδιορίζεται από τις λέξεις κλειδιά ή keywords για τις οποίες ανταγωνίζεται το site σας στην αγορά σας. Η έρευνα των λέξεων κλειδιών είναι πολύ σημαντικό πράγμα και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ευλάβεια. Η Google κατέχει το 93% της παγκόσμιας αγοράς στις μηχανές αναζήτησης και στο search engine marketing και εξετάζει δύο βασικούς παράγοντες στην κατάταξη του site σας. Τη σχετικότητα του site σας με τις λέξεις κλειδιά και την ποιότητα του site σας.

Συνοπτικά, το search engine marketing λειτουργεί με τον εξής τρόπο: Συνδέετε την σελίδα σας με λέξεις κλειδιά που ανταποκρίνονται στο περιεχόμενο ή τον τίτλο της. Σε περίπτωση που κάποιος χρήστης εισάγει τα συγκεκριμένα keywords στις μηχανές αναζήτησης για να βρει τις επιθυμητές πληροφορίες, τα αποτελέσματα που επιστρέφονται θα συμπεριλαμβάνουν και την δική σας σελίδα.

Για κάθε σελίδα του site οι λέξεις κλειδιά ή keywords που επιλέγονται, θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το περιεχόμενο, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, καθώς οι μηχανές αναζήτησης αναλύουν το περιεχόμενο της σελίδας και εντοπίζουν τα keywords που σχετίζονται με το περιεχόμενο και σε τι βαθμό.

Η τελική κατάταξη των ιστοσελίδων, εξαρτάται άμεσα από τον βαθμό συσχέτισης που προκύπτει. Όσο μεγαλύτερη η συσχέτιση, τόσο υψηλότερη θα είναι και η θέση της σελίδας σας στα προβαλλόμενα αποτελέσματα αναζήτησης ενός χρήστη.

Το Search Engine Marketing σε αριθμούς.

  • 43% των επισκεπτών ενός site έρχονται από τις μηχανές αναζήτησης.
  • 45% όσων εκτελούν αναζητήσεις δεν κοιτούν τίποτε πέρα από την πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων.
  • Ο μέσο μεγάλος διαφημιζόμενος στις ΗΠΑ αγοράζει 17.000 keywords έναντι 3.000 έως 4.000 στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και η Google αποκτά το 40% των εσόδων της εντός ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι το 72% των αναζητήσεων γίνονται εκτός ΗΠΑ.
  • Tο keyword advertising εκτελείται από εξειδικευμένες εταιρείες, ενώ στην Ευρώπη από τις διαφημιστικές εταιρείες (στην Αγγλία το 70%).
  • Η γενική εκτίμηση για την απόδοση του SEM είναι πως 1€ διαφήμιση αποδίδει συνήθως 10 με 20€ σε επιπρόσθετο τζίρο. Αυτό δεν είναι σίγουρο 100%, γιατί ο ανταγωνισμός ρίχνει τα νούμερα.
  • Επειδή η αγορά είναι πολύ ρευστή για κάθε διαφημιστική εκστρατεία γίνονται δοκιμές σε όλες τις μηχανές αναζήτησης με όλα τα keywords και επιλέγονται οι πιο αποδοτικές καμπάνιες.
  • Η αξιολόγηση κάθε καμπάνιας γίνεται μετά από 2 έως10 clicks, ενώ ως πιο σημαντική από τις λέξεις αναζήτησης του χρήστη θεωρείται η τελευταία.
  • Η google κερδίζει το 25% των εσόδων του από το Adsense. Ένας καλός χρήστης SEM δεν αφιερώνει σε αυτό πάνω από το 7% του προϋπολογισμού του, καθώς το conversion είναι 25 έως 30% ακριβότερο απ’ ό,τι από Adwords.
  • Όσο κι αν φαίνεται περίεργο τα αποτελέσματα αναζήτησης που βρίσκονται στις θέσεις 4 έως 10 επιτυγχάνουν καλύτερο CTR απ’ όσο τα πρώτα 4.
  • Για όσα keywords αποτύχουμε με το SEO καταφεύγουμε στην αγορά τους (SEM). Η γενική εκτίμηση είναι ότι το SEO αποδίδει περισσότερο αλλά αποτελεί πιο μακροπρόθεσμη επένδυση. Πάντως το 75 έως 90% των χρηστών δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά ανάμεσα σε organic results και paid results.
[/toggle][toggle title=”1.1. Το περιεχόμενο και η Google” open=”no”]

Πως να βάλετε και πως να βγάλετε τις σελίδες σας από την Google, πώς να κάνετε τη σελίδα σας προσβάσιμη στην αναζήτηση, είναι τα κύρια ερωτήματα.

Η Google ενημερώνεται για την ιστοσελίδα σας από το sitemap που παρέχει πληροφορίες στη Google:

  • Πότε έγινε η τελευταία ενημέρωση.
  • Πόσο συχνά ενημερώνεται.
  • Οι σημαντικότερες σελίδες του site σας.

Μπορείτε να ενημερώσετε τη google για μία νέα σελίδα σας με το εργαλείο addurl. Αν έχετε wordpress site σας προτείνουμε το δωρεάν plugin WordPress SEO του Yoast. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε και στο Webmaster Central Site. Εάν θέλετε να μην βάλετε σελίδες στη Google για να απαγορεύσετε την προσπέλαση των μηχανών σε σελίδες Ιδιωτικών Πληροφοριών και σε σελίδες υπό κατασκευή, οι επιλογές μπλοκαρίσματος είναι από το Robots.txt και από τα Meta tags. Καλύτερα μην τα χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα.

[/toggle][toggle title=”1.2. Αποτελέσματα αναζήτησης” open=”no”]

Η κατάταξη των ιστοσελίδων αρχειοθετείτε αλγοριθμικά με βάση τη σχετικότητα, ταιριάζει η σελίδα στα κριτήρια αναζήτησης, γεωγραφική θέση, προσωποποιημένα αποτελέσματα ιστορικό αλλά και τη σημαντικότητα π.χ. Pagerank.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο ιστορικό της google, σε τεχνικές όπως το pigeonrank, στο στατιστικό εργαλείο google analytics που σας δείχνει τις κύριες πηγές επισκεψιμότητας της σελίδας σας, στα εργαλεία Trends, Reader, Alerts και τέλος στο εργαλείο Website Optimizer που σας βοηθάει να κάνετε διάφορα τεστ στο περιεχόμενό σας για να αυξήσετε τα ποσοστά μετατροπής και της ικανοποίησης των πελατών σας.

Ο αλγόριθμος της Google έχει διαχρονικά αποδειχθεί ο βιωσιμότερος και ο καλύτερος συγκριτικά με τις υπόλοιπες εταιρείες. Βασίζεται πάνω στον αριθμό των επιστρεφόμενων συνδέσμων (back links). Ο επιστρεφόμενος σύνδεσμος είναι ένας σύνδεσμος από ένα τρίτο φίλιο ιστολόγιο που δείχνει σε κάποια σελίδα στο site μας. Για να μας προτείνει κάποιος σημαίνει ότι έχουμε σημαντικές πληροφορίες στη σελίδα μας άρα είμαστε μια σελίδα αυθεντίας ή authority page.

Πιο αναλυτικά για όσους είστε πιο νέοι στο ίντερνετ και στο SEO, σίγουρα δεν θα έχετε ασχοληθεί ακόμα με το θέμα PageRank και για συντομία PR. Μπορεί να έχετε ακούσει για αυτό και να το έχετε προσπεράσει, όμως είναι πολύ σημαντικό το PageRank για την κατάταξη του site σας στην Google και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του αλγορίθμου της Google. Για τον υπολογισμό και προσδιορισμό του PageRank, η Google χρησιμοποιεί ένα πολύπλοκο αλγόριθμο με εκατομμύρια μεταβλητές και όρους και ο υπολογισμός του γίνετε με αδιάβλητο αυτοματοποιημένο τρόπο.

Κύρια λογική της όμως στην αξιολόγηση του PageRank είναι τα bakclinks ή τα links. Τα links ή τα backlinks που έχει ένα site προερχόμενα από ένα άλλο site, site ή social media. Μετράνε και τα backlinks από το Facebook, YouTube, το Twitter και το Google Plus. Συνεπώς οι διασυνδέσεις των ιστοσελίδων και εσωτερικά και εξωτερικά λαμβάνοντα θετικά υπόψη, διότι όσο πιο πολλά links έχει ένα site από ένα άλλο, καθώς και η σπουδαιότητά τους, θεωρούνται πολλές θετικές ψήφοι, άρα η ιστοσελίδα χαρακτηρίζεται σημαντική και σπουδαία. Εάν δηλαδή ο ψήφοι προς την ιστοσελίδα προέρχονται από σημαντικές ιστοσελίδες μεγάλης σπουδαιότητας, η αξία η οποία προσδίδετε είναι ακόμα μεγαλύτερη. Η κλίμακα διαβάθμισης του Pagerank είναι από 0 έως 10 (PR0 – PR10). Όσο μεγαλύτερο Pagerank προσλαμβάνει μια ιστοσελίδα, τόσο υψηλότερη θέση έχει στην κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης ή Search Engine Result Pages (SERP) .

Να τονίσουμε ότι το PageRank αποτελεί έναν παράγοντα από τους πολλούς του αλγορίθμου της Google και από πάρα πολλούς θεωρείτε ως η λυδία λίθος του SEO. Για να είναι φανεροί οι σύνδεσμοι στη Google, θα πρέπει η ίδια να τους βρει και να τους ευρετηριάσει ή να τους κατατάξει. Αυτή η διαδικασία είναι αυτόματη συνήθως και ονομάζεται Indexing.

Δεν είναι όμως πάντα και τόσο αυτόματη, θα μάθουμε παρακάτω γιατί. Σε γενικές γραμμές, η Ευρετηρίαση του περιεχόμενου και συγκεκριμένα της σελίδας σας διαρκεί από λίγα λεπτά (τόσος χρόνος απαιτείται για να ολοκληρώσει ένα κύκλο αναζήτησης η Google) έως και μερικές μέρες. Για να ολοκληρωθεί η ευρετηρίαση της σελίδας σας ταχύτερα, αρκεί ένας σύνδεσμος στην εν λόγω σελίδα.

[/toggle][toggle title=”1.3. Google Bots” open=”no”]

Η ευρετηρίαση των σελίδων γίνεται μέσω των λεγόμενων search robots ή ρομπότ αναζητητών. Ειδικότερα των google bots που κάνουν το web crawling ανά τακτά διαστήματα κατά τη διάρκειά της ημέρας. Το crawling δεν είναι άλλο από την μηχανική ανάγνωση του πηγαίου κώδικα των σελίδων, την συλλογή πληροφοριών και η κατάταξη τους στα ευρετήρια τους. Τα ρομπότ διαβάζουν κείμενο, βίντεο και meta-tags.

Τα meta-tags είναι ετικέτες μετακειμένου, δηλαδή συνοδευτικό κείμενο τη σελίδας μας που περιέχει τις λέξεις κλειδιά, τις επικεφαλίδες και χρήσιμες πληροφορίες όπως το allow και το disallow. Είναι σημαντικό ότι τα ρομπότ δεν διαβάζουν μόνο meta tags, όπως πολύς κόσμος νομίζει. Τα ρομπότ διαβάζουν τα πάντα στη σελίδα μας, κείμενο, εικόνες, βίντεο, τίτλοι σελίδας καθώς και τα meta tags.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα bots εκτελούν απλές λειτουργίες που θα πρέπει να επαναληφθούν εκατοντάδες ή χιλιάδες φορές.

Μία κλασσική εφαρμογή των bots είναι οι αράχνες του διαδικτύου (web spiders), οι οποίες περιφέρονται στις σελίδες και χρησιμοποιούνται για την ανάλυσή της σε ρυθμό πολλαπλάσιο απ’ ότι θα μπορούσε ένας άνθρωπος. Οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google αλλά και οι άλλες βασικές μηχανές, χρησιμοποιούν τέτοιες αράχνες για την ανάλυση και ταξινόμηση των ιστοσελίδων σύμφωνα με διάφορες λέξεις κλειδιά, ούτως ώστε στην συνέχεια να μπορούν να παρουσιάσουν στον χρήστη τα αποτελέσματα της αναζήτησης σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Εάν δεν θέλουμε οι μηχανές αναζήτησης να ευρετηριάσουν όλες τις σελίδες μας, τότε χρησιμοποιούμε την εντολή disallow για όσες σελίδες δεν θέλουμε να προσπελαστούν από τα ρομπότ. Αυτές οι σελίδες, δεν θα εμφανίζονται στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.

Disallow σημαίνει δεν επιτρέπεται η προσπέλαση, ενώ η εντολή allow σημαίνει επιτρέπεται η προσπέλαση.

Για να επιτρέψουμε ή να αποκλείσουμε την προσπέλαση ρομπότ χρειαζόμαστε ένα απλό αρχείο .txt το οποίο το ανεβάζουμε μέσω ενός προγράμματος FTP στο χώρο όπου φιλοξενείται η σελίδα μας. Το αρχείο αυτό ονομάζετε robots.txt και περιέχει κανόνες που θα πρέπει να τηρήσουν τα bots που επισκέπτονται την σελίδα. Παρόλα αυτά όμως, μπορεί κάποιο bot να αγνοήσει αυτούς τους κανόνες. Ένα πολύ απλό και χρήσιμο FTP πρόγραμμα είναι το Filezilla και μπορείτε να το κατεβάσετε και να το χρησιμοποιήσετε εντελώς δωρεάν.

Κακόβουλες χρήσεις των bots. Τα bots χρησιμοποιούνται πολύ συχνά από χάκερς για τον συντονισμό και την διεξαγωγή διαδικτυακών επιθέσεων σε servers ή για άλλους κακόβουλους σκοπούς. Ένας χάκερ συνήθως έχει στην διάθεσή του πολλά bots, τα οποία σχηματίζουν ένα δίκτυο από bots (botnet) και επιτίθενται ταυτόχρονα σε έναν server στο ίντερνετ. Γενικά μπορεί κανείς να διαχωρίσει τις κακόβουλες χρήσεις των bots σε διάφορες κατηγορίες:

  • Spambots: Ψάχνουν σελίδες του διαδικτύου για διευθύνσεις email, ούτως ώστε αυτές στην συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για spamming.
  • Denial of service Bots: που κατεβάζουν ολόκληρα sites και χρησιμοποιούν το διαθέσιμο bandwidth του web server με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν άλλοι χρήστες.
  • Ιοί Bots που χρησιμοποιούνται από ιούς υπολογιστών, δούρειους ίππους και σκουλήκια.
  • Οι υπολογιστές zombie χρησιμοποιούνται πολλές φορές για την δημιουργία bots και την διεξαγωγή διαδικτυακής επίθεσης σε έναν server.
[/toggle][toggle title=”1.4. Αλγόριθμος Google και ανανεώσεις” open=”no”]

Ο αλγόριθμος αναζήτησης της Google δεν παρέμενε στάσιμος από την στιγμή που κυκλοφόρησε εμπορικά τον Σεπτέμβριο του 1998. Οι συνεχιζόμενες ανανεώσεις ήρθαν να καλύψουν τα κενά σχετικά με το Black Hat Seo και το Spamdexing προκαλώντας αναστάτωση στην κοινότητα του ίντερνετ. Οι θρυλικές ανανεώσεις είναι το Google Panda και το Google Penguin Update. Βέβαια θα ακολουθήσουν και άλλα εξωτικά ζώα.

Πάρα πολλές σελίδες είδαν την εισοδηματική βάση τους να γκρεμίζεται, ενώ πάρα πολλές άλλες έχασαν πολύ σημαντικό μέρος της κίνησής και των εσόδων τους. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μετατόπιση μερικών θέσεων στις σελίδες αναζήτησης προς τα πίσω γιατί τα νέα κριτήρια του αλγόριθμου ήταν πιο αυστηρά από άποψη περιεχομένου.

Έτσι τα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης (organic search results) έφερναν στην επιφάνεια σελίδες που κατά την Google ήτανε πιο ποιοτικές και είχαν κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά ανώτερα από τις άλλες. Πάρα πολλοί σκέφτηκαν ότι τα φθηνά κόλπα δεν περνάνε πια και ήρθε ο καιρός να χρησιμοποιήσουν πιο κλασικές μεθόδους δημιουργίας περιεχομένου. Χρειαζότανε πλέον μια μακροπρόθεσμη, αειφόρος στρατηγική SEO.

Google Dance

Όταν δημιουργήσετε το πρώτο site σας, θα είστε ενθουσιασμένοι, θα προσπαθείτε να αφομοιώσετε όλα αυτά τα νέα πράγματα για το SEO, το ίντερνετ και το μάρκετινγκ. Θα έχετε το σύνδρομο του λαμπρού αντικειμένου, το ερασιτεχνικό σύνδρομο και το «σύνδρομο Down» όσον αφορά το πως να βγείτε πρώτοι στην Google και στο πως θα φέρετε κίνηση και κόσμο στο site σας. Θα ανοίξετε έναν λογαριασμό στο Google Analytics και θα συνδέσετε το λογαριασμό σας με το site σας. Θα αρχίσετε να ψάχνετε στα στατιστικά σας κάθε μέρα, στη συνέχεια κάθε δύο ώρες και μετά ανά 10 λεπτά! Θα πάθετε εμμονή με την θέση σας στη Google, με τα στατιστικά και με την επισκεψιμότητα. Για αρκετές ημέρες θα χορεύετε το χορό της google ή καλύτερα θα σας χορεύει η google! Θα ψάχνετε να βρείτε στη Google σε ποια σελίδα είστε, ποιες λέξεις κλειδιά έχετε και άμα είναι τα σωστά. Και αυτό θα συμβαίνει για μήνες.

Το Google Dance είναι η περίοδος, όταν η Google αναδομεί την κατάταξή της και τα αποτελέσματα κυμαίνονται ευρέως έως και 3 με 5 φορές την ημέρα. Το όνομα google dance είχε στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει την περίοδο κατά την οποία μια σημαντική αναπροσαρμογή του δείκτη της μηχανής αναζήτησης της Google είχε τεθεί σε εφαρμογή. Αυτές οι σημαντικές ενημερώσεις του ευρετηρίου του Google σημειώθηκαν κατά μέσο όρο κάθε 36 ημέρες ή και 10 φορές το χρόνο.

Από τον Αύγουστο του 2003 και μετά, το διάσημο google dance έχει γίνει λιγότερο δραματικό. Η Google εκτελεί πλέον ενημερώσεις κάθε εβδομάδα, με τις περισσότερες αλλαγές να συμβαίνουν τις Δευτέρες. Οι συνεχείς ενημερώσεις είναι ως επί το πλείστον μικρές για τον αλγόριθμο της Google. Έτσι, επειδή η Google δεν μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί και έχει να ανιχνεύσει χιλιάδες σελίδες, αυτές οι ενημερώσεις χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τις πάρουμε είδηση. Αυτός είναι ο λόγος που η για να συμπεριληφθεί ή ευρετηριαστεί μια ιστοσελίδα στη Google χρειάζεται περισσότερο χρόνο σήμερα από ότι στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον Matt Cutts τον υπεύθυνο για το SPAM της Google, στις μέρες μας, που σπάνια ακούμε για ανθρώπους μιλάμε για το Google Dance πλέον, επειδή η Google κάνει μικρές ανεπαίσθητες ενημερώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτές περιλαμβάνουν ενημερώσεις του δείκτη της google κάθε λεπτό και ενημερώσεις του αλγορίθμου αρκετές φορές ανά μήνα.

Google dance και page ranking.

Λόγω της φύσης του PageRank, οι υπολογισμοί για να εξάγουν τα τελικά αποτελέσματα του Pagerank θα πρέπει να πραγματοποιείται περίπου 40 φορές και επειδή ο δείκτης είναι τόσο μεγάλος, οι υπολογισμοί χρειάζονται αρκετές ημέρες για να ολοκληρωθούν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα αποτελέσματα της αναζήτησης επιδέχονται πολλές διακυμάνσεις. Ενίοτε λεπτό προς λεπτό αλλάζουν. Εξαιτίας αυτών των διακυμάνσεων επινοήθηκε ο όρος Google Dance. Ο χορός συνήθως λαμβάνει χώρα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του τελευταίου δεκαημέρου του μήνα. Η Google έχει άλλους δύο εφεδρικούς servers που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναζήτηση. Για το υπόλοιπο του μήνα, οι διακυμάνσεις μερικές φορές εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης, αλλά δεν πρέπει να συγχέεται με τον πραγματικό χορό των αποτελεσμάτων του τελευταίου δεκαημέρου.

Συμβουλές για να βγείτε νικητής στο Google Dance.

  • Δημιουργήστε καταπληκτικό, μοναδικό και επικό περιεχόμενο.
  • Δημιουργήστε ένα απλό και εύκολο site τόσο για τις μηχανές αναζήτησης, όσο και για τους ανθρώπους. Χρησιμοποιήστε εσωτερικά links και συνδέστε τα άρθρα μεταξύ τους με το άρθρο πυλώνα και τα άλλα δευτερεύοντα άρθρα.
  • Προωθήστε το άρθρο σας και ζητήστε από το κοινό σας να σας σχολιάσει και να σας πει άμα τους άρεσε.
  • Δώστε στους ανθρώπους έναν καλό λόγο για να επισκεφτούν τη σελίδα σας. Βλέπετε ο χρόνος των άλλων είναι πολύτιμος και έχετε να ανταγωνιστείτε την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το Yοutube και πολλά άλλα πράγματα που απασχολούν τους ανθρώπους σήμερα.

Η σφαλιάρα της Google.

Η σφαλιάρα της Google (google slap) είναι όντως τόσο σκληρή και οδυνηρή όσο ακούγεται. Η σφαλιάρα της Google είναι όταν η Google απενεργοποιεί τις λέξεις κλειδιά σας μέχρι να πληρώσετε μια ποινή με μεγαλύτερο κόστος ανά κλικ εάν χρησιμοποιείτε το Google Adwords, ή να κάνετε κάποιες αλλαγές για να βελτιώσετε την ποιότητα της σελίδας σας ή του site σας.

Η ποινή στο κόστος ανά κλικ σημαίνει ότι αντί να πληρώσετε μόλις 10 σεντς ανά κλικ, μπορεί να αναγκαστείτε να πληρώσετε μεταξύ 1 έως και 25 ευρώ ανά κλικ! Την ίδια στιγμή, η θέση της διαφήμισης σας μειώνεται σημαντικά και ως εκ τούτου η κίνηση προς τη σελίδα σας, ακόμα και αν πληρώσετε μεγαλύτερο κοστολόγιο. Το ίδιο συμβαίνει και όταν δεν χρησιμοποιείτε το Adwords, όπου και πάλι τα αποτελέσματα θα είναι ποιο οδυνηρά. Η σελίδα σας απλώς θα εξαφανιστεί από τα αποτελέσματα της Google από 2 εβδομάδες μέχρι και 1 χρόνο!

Σημαντικές σφαλιάρες από την Google συμβαίνουν μετά τις ενημερώσεις του αλγόριθμου της Google όταν ολόκληρες επιχειρήσεις μάρκετινγκ στο ίντερνετ και ιστοσελίδες έχουν εξαφανιστεί σχεδόν εν μία νυκτί! Η ζημιά από το Χαστούκι της Google δεν είναι μη αναστρέψιμη, αλλά χρειάζεται χρόνο για να επιμεληθείτε το περιεχόμενο του sites σας και να επιτύχετε μεγαλύτερη βαθμολογία στη Google από άποψη ποιότητας.

Για να αποτρέψετε την επόμενη φάπα της Google να πέσει πάνω σας, θα πρέπει να έχετε κάποια ιδέα για το πώς η Google καθορίζει τι είναι ο ποιοτική βαθμολογία για την διαφήμισή και το περιεχόμενό της σελίδας σας. Από τη στιγμή που ο αλγόριθμος της Google βασίζεται στην ικανότητά του να επιστρέφει στους χρήστες το καλύτερο και πιο σχετικό περιεχόμενο για ό,τι ψάχνουν, δεν επιτρέπει να βγουν μπροστά σε καμία περίπτωση οι ιστοσελίδες με ρηχό ή κακό περιεχόμενο. Μικρά sites χωρίς περιεχόμενο ή ρηχό περιεχόμενο, πολύπλοκα URLs ή μασκαρεμένα (cloaking), ανακατεύθυνση ιστοσελίδων, κακόβουλες σελίδες spam, παραπλανητικό περιεχόμενο, παράθυρα pop up, link farms ή διπλό κλεμμένο περιεχόμενο αποκλείονται από τη Google στις σελίδες οργανικών αποτελεσμάτων.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις άχρηστες διαφημίσεις στο Adwords. Για να εξασφαλίσει η Google ότι το σύστημα της δουλεύει μια χαρά, έχει ένα περίπλοκο σύστημα αξιολόγησης της ποιότητας της διαφήμισης σας στο Adword αλλά και της σελίδας. Έτσι διασφαλίζεται η ποιότητα του site σας, οι συνδέσεις της ιστοσελίδα σας (backlinks) και οι διαφημίσεις.

Αυτό το σύστημα αξιολόγησης αποτελείτε από τους παρακάτω παράγοντες:

1. Σχετικότητα του κειμένου της διαφήμισης με τη σελίδα σας.

2. Καθαρή σελίδα πωλήσεων και σχετική με το αντικείμενο.

3. Ιστορικό του λογαριασμού σας.

4. Σχετικές λέξεις κλειδιά.

5. Ποσοστό κλικ (click through rate) στη διαφήμιση και διάφοροι άλλοι παράγοντες.

Μετά το Χαστούκι της Google.

Καλύτερο περιεχόμενο. Για να επιβιώσετε μετά τη σφαλιάρα της Google θα πρέπει να επιμεληθείτε το περιεχόμενό σας, τόσο από την άποψη της ποιότητας αλλά και της εμπορικότητας. Καλύτερο περιεχόμενο σημαίνει καλύτερες σελίδες και ποιοτικές και ειλικρινείς διαφημιστικές σελίδες προσγείωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι μονοσέλιδες ιστοσελίδες θα έχουν πάντα χαμηλής ποιότητας αποτελέσματα.

Ο πελάτης χρειάζεται περισσότερες σελίδες για να δει ότι το site σας έχει κάποια αξία και βαρύτητα. Είναι καλύτερα να προσθέσετε ένα site στην ήδη υπάρχουσα ιστοσελίδα σας ή να προσθέσετε κάποιο χρήσιμο και πολύτιμο περιεχόμενο. Τέτοιο περιεχόμενο είναι οι δωρεάν οδηγοί, τα άρθρα πυλώνες και το περιεχόμενο σταθμός. Οι παλιές τεχνικές μάρκετινγκ με τα πολλά αναδυόμενα παράθυρα, τις κρυφές συνδέσεις και την ανακατεύθυνση σε κακοσχεδιασμένες σελίδες είναι καταδικασμένη πλέον από την Google. Το νέο περιεχόμενό σας πρέπει να είναι σύμφωνο με τις κατευθυντήριες γραμμές της Google για την ποιότητα και πρέπει να είναι χρήσιμο στους ανθρώπους. Εάν το ιστολόγιό σας είναι ρηχό ή έχει άσχημα γραφικά ή δεν έχει εσωτερική αξία, τότε δεν θα πάρετε μια υψηλού βαθμού ποιότητας αξιολόγηση.

Επανασχεδιασμός Landing Page. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια νέα σελίδα προορισμού καλής ποιότητας με όμορφα γραφικά και κείμενο ή βίντεο και μια νέα αγγελία για το Adwords. Χρησιμοποιήστε το δικό σας κείμενο και αποφύγετε να έχετε τις ίδιες ακριβώς αγγελίες με άλλους. Χρησιμοποιήστε τις ίδιες σε βελτιωμένη έκδοση, τόσο στο site όσο και στις σελίδες προορισμού σας.

Καλύτερα στοχευμένες λέξεις κλειδιά. Σε ένα βασικό επίπεδο, μια σελίδα προορισμού καλής ποιότητας πρέπει να έχει τις σημαντικές φράσεις κλειδιά στις ετικέτες τίτλου και στις H1 ετικέτες. Αυτά δεν είναι μόνο τα πράγματα που οι επισκέπτες σας θα δούνε πρώτα, αλλά και τα πράγματα που στα bots των μηχανών αναζήτησης φαίνονται πρώτα.

Μετά Penguin Εποχή

Το Google Penguin ήταν μια ενημέρωση για τον αλγόριθμο της Google που κυκλοφόρησε στις 24 Απριλίου 2012, με την πρόθεση προφανώς να τιμωρήσει sites για υπέρβελτιστοποίηση over-optimization ή αλλιώς γνωστό ως spamming. Τώρα θα πρέπει να επικεντρωθείτε πλέον στην ποιότητα, το μοναδικό περιεχόμενο και το πώς να οικοδομήσετε ένα site με συναρπαστικό κλασικό περιεχόμενο που θα διαρκέσει τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια. Ένα καλής ποιότητας site που θα συνοδεύσει κάθε σελίδα προορισμού ή αγγελία, είναι η μόνη λύση για να επιβιώσουν και να ευημερήσουν.

Νέες τάσεις στον αλγόριθμο αναζήτησης της Google

Όταν πρόκειται για το SEO, και για να κρατηθείτε μπροστά από τους ανταγωνιστές σας στην πρώτη σελίδα της Google θα πρέπει να μαντέψετε τι πρόκειται να κάνει η Google με τον αλγόριθμο αναζήτησης της. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε την επιτυχία σας.

Δεδομένου ότι οι τελευταίες ενημερώσεις, Panda και Penguin έχουν αλλάξει τον χάρτη του ίντερνετ για πάντα, κάθε νέα ενημέρωση της google είναι πολύ σημαντική για μερικούς και κρίσιμη για άλλους ιδιοκτήτες site. Μετά τις τελευταίες ενημερώσεις, πολλοί άνθρωποι βρήκαν τους δικτυακούς τόπους τους να έχουν χάσει πολλές θέσεις στο pageranking της google και μια ολόκληρη βιομηχανία εξαφανίστηκε εν μία νυκτί. Υπήρχαν άνθρωποι που έβγαζαν δεκαδες χιλιάδες ευρώ το μήνα με το Google Adsense και εξαφανίστηκαν από τον χάρτη των αποτελεσμάτων.

Φυσικά, η Google θέλει να βελτιώσει τις υπηρεσίες της και τα αποτελέσματα αναζήτησης της, ώστε με την πάροδο του χρόνου θα γίνετε η Google όλο και πιο προηγμένη, προκειμένου να ευχαριστήσει τον τελικό χρήστη. Ταυτόχρονα, είναι δίκαιο να πούμε ότι η Google πρόκειται να προσπαθήσει να γίνει πιο διαισθητική και απλή στη χρήση, οπότε και πάλι οι αλλαγές είναι πιθανόν να ωθήσουν την Google σε αυτή την κατεύθυνση. Άρα πρέπει και μεις να κάνουμε τα site μας απλά και διαισθητικά στη χρήση.

1. Καλύτερη ολοκλήρωση με τα social media. Αυτό είναι κάτι που βλέπουμε ήδη με το Google Plus, αλλά είναι μάλλον ασφαλές να υποθέσουμε ότι με την πάροδο του χρόνου, τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης πρόκειται να διαδραματίσουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο η Google αξιολογεί ένα site ή site. Φανταστείτε έναν κόσμο όπου μια σελίδα του Google +1 παίρνει, την υψηλότερη θέση που υπάρχει στην κατάταξη. Το ίδιο θα είναι με το Facebook, Twitter , Pinterest, YouTube, LinkedIn και πολλά άλλα βασικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην πραγματικότητα είναι πάνω από 350 κοινωνικά μέσα σήμερα!

2. Το τέλος της φτωχής Γραμματικής ή της Γραμματικής γενικά. Η κακή ορθογραφία επηρεάζει ήδη το SEO σας, καθώς αυτό σημαίνει ότι έχετε λιγότερο περιεχόμενο που θα ταιριάζει με τους όρους αναζήτησης. Επιπλέον, η Google διορθώνει τα ορθογραφικά λάθη. Ωστόσο, στο μέλλον, η Google θα είναι λιγότερο αυστηρή σε λάθη γραμματικά και ορθογραφικά λάθη. Μάλλον θα σταματήσει να επιβάλει κυρώσεις λόγω κακής ορθογραφίας.

3. Συνώνυμα αντί των λέξεων κλειδιών. Οι λέξεις κλειδιά ήταν ο σημαντικότερος τρόπος αναζήτησης για τη Google για κάποιο χρονικό διάστημα. Πλέον η Googleέχει αρχίσει τις κινήσεις για μια ποιο σημασιολογική αναζήτηση πρόσφατα, όπου ελπίζει να μάθει περισσότερο το τι θέλουν οι άνθρωποι χρησιμοποιώντας σχεδόν παρόμοιες ή συνώνυμεςλέξεις κλειδιά για το SEO. Αντί να ψάχνετε για ακριβείς αντιστοιχίες, θα αρχίσετε να ψάχνει για συνώνυμα. Αυτό είναι αλήθεια. Οι άνθρωποι δεν είναι ακριβείς στη σκέψη τους και στην έκφρασή τους, τους αρέσει να συνδέουν ή να παραφράζουν λέξεις. Τα συνώνυμα είναι πιο ανθρώπινα και δεν είναι τόσο εύκολο να τα κάνετε spam.

Η Google δίνει έμφαση στην ποιότητα και προσπαθεί να δει το ίντερνετ μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου. Ο παλιός μηχανιστικός τρόπος εξεύρεσης αποτελεσμάτων αναζήτησης δεν είναι ο καλύτερος, έτσι και τώρα η Google προσπαθεί να μιμηθεί το ανθρώπινο μυαλό, όταν πρόκειται για την αναζήτηση στο ίντερνετ. Με άλλα λόγια, για να προστατεύσετε την τρέχουσα κατάταξή σας ή να ξεκινήσετε μια κατάταξη σε μια καλύτερη θέση στη google θα πρέπει να προσαρμοστείτε στις νέες αλλαγές της. Φυσικά θα πρέπει να μαντέψετε και να προβλέψετε ποια πρόκειται να είναι η επόμενη κίνηση της Google σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή.

Τελικά θα καταφέρει η Google να αντιγράψει το ανθρώπινο μυαλό στην αναζήτηση;

Google Hummingbird Update

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της αναζήτησης της Google, Amit Singhal, αυτή η νέα ενημέρωση του αλγόριθμου που ονομάζεται Hummingbird, είναι ίσως η πιο σημαντική ανανέωση από το 2001.

Παρά το γεγονός ότι η νέα ενημερωμένη έκδοση κυκλοφόρησε πάνω από ένα μήνα πριν, ανακοινώθηκε επίσημα από την Google κοντά στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Σε αντίθεση με το Panda και το Penguin, που ήταν ενημερώσεις στον υπάρχον αλγόριθμο αναζήτησης της Google, το Hummingbird είναι μια πλήρης αντικατάσταση που ενσωματώνει μια πιο σημασιολογική κατανόηση των ερωτημάτων αναζήτησης.

Τα κορυφαία τέσσερα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για Hummingbird:

1. Τέλος οι λέξεις κλειδιά, έρχεται η σημασιολογική αναζήτηση. Οι λέξεις κλειδιά τείνουν γρήγορα να γίνουν παρελθόν. Με το Hummingbird, η Google προσπαθεί να διεισδύσει στη σιωπηρή πρόθεση των χρηστών στα αποτελέσματα αναζήτησης, μειώνοντας τη σημασία των λέξεων-κλειδιών. Ενώ οι λέξεις κλειδιά δεν μπορεί ποτέ να πεθάνουν τελείως, η σημασιολογική αναζήτηση η οποία βασίζεται σε παραπλήσιους όρους για τη βελτίωση της ακρίβειας των αποτελεσμάτων αναζήτησης είναι εδώ. Τα Smartphones οδηγούν την επανάσταση της σημασιολογικής αναζήτησης, παρέχοντας ιδιαίτερα εξατομικευμένα αποτελέσματα αναζήτησης. Το Hummingbird της Google αντικατοπτρίζει αυτή τη μετάβαση από τις αναζητήσεις από τον υπολογιστή στις αναζητήσεις από το κινητό.

2. Πολύπλοκα φίλτρα αναζήτησης και γραφήματα γνώσης. Η Google ξεκίνησε το πρώτο Γράφημα Γνώσης τον Μάιο 2012 με το φιλόδοξο στόχο να δοθούν απαντήσεις σε αναζητήσεις, όχι μόνο συνδέσεις. Με την πρόσφατη προσθήκη των συγκρίσεων και φίλτρων αναζήτησης, τα γραφήματα γνώσης έχουν γίνει πολύ έξυπνα. Το Hummingbird αυξάνει την ικανότητα της Google να διαχειρίζεται σύνθετα ερωτήματα αναζήτησης, σαν αποτέλεσμα αυτό έχει αυξήσει την ικανότητα της Google στο ευρετήριο των εγγράφων στο ίντερνετ. Και χάρη σε σημαντικές βελτιώσεις στην ικανότητα της Google να συνδέσει σχετιζόμενα ερωτήματα αναζήτησης με τα έγγραφα στο διαδίκτυο, τα γραφήματα γνώσης της Google έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Για άλλη μια φορά, το σημασιολογικό SEO, όχι οι λέξεις κλειδιά, έχει ήδη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κατάταξη της σελίδας σας στη μηχανή αναζήτηση.

3. Αναζήτηση με ομιλία. Το Hummingbird update είναι πολύ καλύτερό σε αναζήτησης μέσω ομιλίας, ένα χαρακτηριστικό που θα γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό, δεδομένου της επικράτησης των δυνατοτήτων αναζήτησης φωνής με τα smartphones. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχετε ζητήσει από την Google «Πού είναι το πιο κοντινό μέρος για να αγοράσω ένα smartphone από το σπίτι μου;» Παραδοσιακά οι μηχανές αναζήτησης θα επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά που ταιριάζουν και στην προκειμένη περίπτωση, smartphone και αγορά. Η ομιλητική αναζήτηση ωστόσο, δίνει συμφραζόμενο νόημα στις λέξεις.

Τα αποτελέσματα σχετικά με το ερώτημα αναζήτησης θα πρέπει να επηρεάζονται από τη λέξη σπίτι και τον τόπο (δηλαδή ένα κατάστημα και όχι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα).

4. Το SEO παραμένει. Η Google επιτρέπει το SEO με την ενημέρωση του Hummingbird και αυτό συμβαίνει γιατί το SEO δεν είναι πλέον μια εξαπάτηση των μηχανών αναζήτησης με την αγορά backlinks ή με παραγέμισμα των σελίδων με λέξεις κλειδιά. Στην πραγματικότητα το αποτελεσματικό SEO είναι σχετικό με τη δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου, πρωτότυπου περιεχόμενου που είναι σχετικό με την πρόθεση αναζήτησης των χρηστών και παρέχεται δωρεάν. Θυμηθείτε την έννοια δωρεάν περιεχόμενο και άρθρα πυλώνες. Η κατανόηση των τρόπων που οι άνθρωποι αναζητούν το περιεχόμενο, που περιλαμβάνουν τις λέξεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, είναι σημαντικό. Το ίδιο σημαντικό είναι η δημιουργία ενός φιλικού προς το χρήστη site που καθιστά εύκολο για τα άτομα να βρουν αυτό που χρειάζονται και να μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες με άλλους. Στο τέλος όλα επιστρέφουν πάλι στην ποιότητα του περιεχομένου. Όσο η ιστοσελίδα σας συνεχίζει να διαθέτει ποιότητα περιεχομένου, θα συνεχίσει να μεσουρανεί στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

Συμπεράσματα: Μεγαλύτερο αντίκτυπο το Hummingbird έχει για τις πολύπλοκες και για τις συμφραζόμενες αναζητήσεις. Για τη βελτίωση της κατάταξης του δικτυακού σας τόπου, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στη δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου και παρουσίασης αυτών των πληροφοριών με τρόπο που να καθιστά εύκολο να μοιραστείτε και να διαδοθούν μέσω των κοινωνικών μέσων.

[/toggle][toggle title=”2. Συμβουλές για αειφόρο SEO” open=”no”]

Η βασική φιλοσοφία που θα πρέπει να στηρίζεται η σελίδα σας είναι να έχει σταθερά αυξανόμενους επισκέπτες, σταθερά αυξανόμενους αριθμούς εγγραφών στη λίστα σας, καθώς και σταθερά αυξανόμενα έσοδα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει μακροπρόθεσμο και αειφόρο περιεχόμενο, αυτή είναι η βασική πηγή της επισκεψιμότητας σας.

Αειφόρο μοντέλο επισκεψιμότητας SEO. Το μοντέλο δηλαδή της επισκεψιμότητας είναι το ποιοτικό περιεχόμενο, που αποτελείται αποκλειστικά από 3 είδη περιεχομένου: Κείμενο, Φωτογραφίες και Βίντεο. Τίποτε άλλο, εκτός από αρχεία pdf κατ’ εξαίρεση και εφαρμογές όπως το πρόσθετα WordPress κτλ.

Γράψετε επικά τουλάχιστον 3 πυλωνικά άρθρα και χτίστε τη σελίδα σας γύρω από αυτά. Γράψτε τουλάχιστον 3 άρθρα πυλώνες. Κατόπιν, γράψτε κατά προτίμηση 100 άρθρα που να στοχεύουν στο πυλωνικό περιεχόμενο. Φροντίστε τα πυλωνικά άρθρα να είναι περίπου 5 με 10 χιλιάδες λέξεις, ενώ τα δορυφορικά άρθρα 500-700 λέξεις τουλάχιστον. Να είναι δηλαδή διασυνδεδεμένα με αυτό. Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι είναι πολύ σημαντικοί για το ιστολόγιο και τις μηχανές αναζήτησης. Η εσωτερική διασύνδεση είναι ένα ποιοτικό κριτήριο SEO γιατί όσο ευκολότερα προσπελάσουν τα ρομπότ των μηχανών αναζήτησης τη σελίδα σας από άποψη πλοήγησης και ταχύτητας, τόσο πιο πολλούς ψήφους παίρνετε στα τελικά αποτελέσματα αναζήτησης.

Επιλέξτε ένα όνομα χώρου που να εμπεριέχει τις βασικές λέξεις κλειδιά. Ένας παράγοντας που επηρεάζει το SEO είναι και το όνομα χώρου. Για παράδειγμα εάν λέγεστε Παπαδόπουλος και ασχολείστε με σίδερα προτιμήστε ένα όνομα τύπου Papadopoulos-sidera.xxx, παρά μόνο το Papadopoulos.xxx ή το sidera.xxx. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα ονόματα πάνω στο βασικό. Εάν η λέξη κλειδί που χρησιμοποιείτε είναι το μάρκετινγκ, επιλέξτε παρόμοια ονόματα που να εμπεριέχουν τη λέξη κλειδί για να έχετε και καλύτερη θέση στις μηχανές αναζήτησης.

Κατοχυρώστε όνομα χώρου μακροπρόθεσμα και όχι βραχυπρόθεσμα. Η μακροπρόθεσμη κατοχύρωση μας προσδίδει κύρος και περνάει το μήνυμα ότι ήρθαμε για να μείνουμε. Για παράδειγμα, αναζητήστε για την εταιρεία Apple στο web who is, για πόσο καιρό έχει κατοχυρώσει τα ονόματά της και θα δείτε ότι το έχει κάνει μέχρι το 2020 και έχει παραπάνω από 900 ονόματα χώρου.

Για κάθε αποστολή ή άρθρο στη σελίδα σας δημιουργήστε το ανάλογο βίντεο. Αποφύγετε δια ροπάλου τα αρχεία ήχου ή κάθε άλλο είδους αρχείου που δεν έχει σχέση με κείμενο, εικόνες ή βίντεο. Μην ξεχνάτε ότι η εταιρεία YouTube ανήκει στην Google σε αντίθεση με την εταιρεία Adobe. Για αυτό ποτέ δεν θα δείτε στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων της Google σελίδες η αρχεία τύπου pdf, flash java κτλ. Αντίθετα τα αρχεία βίντεο, τα άρθρα σε site και οι εικόνες είναι αυτά που έχουν την πρωτοκαθεδρία σε κάθε σελίδα αποτελεσμάτων.

Ξεκινάτε να αποκτάτε συνδέσμους κειμένου από σχετικά ονομαστά ιστολόγια που να εμπεριέχουν τις λέξεις κλειδιά σας. Οι σύνδεσμοι κειμένου (contextual backlinks) εμπεριέχουν τις λέξεις κλειδιά για την ιστοσελίδα σας. Αυτό δείχνει στις μηχανές αναζήτησης ένα μπούσουλα για τη θεματολογία του ιστολογίου σας. Δεν έχει σημασία λοιπόν τι λέτε εσείς για σας, αλλά τι λένε οι άλλοι.

Δημιουργήστε ένα Μακροπρόθεσμο SEO Πλάνο. Ένα απλό μακροπρόθεσμο SEO πλάνο είναι αυτό που περιέχει σταθερή δημιουργία και ροή περιεχομένου. Το καινούριο περιεχόμενο είναι αυτό που λατρεύουν οι μηχανές αναζήτησης. Το μοντέρνο περιεχόμενο είναι ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης των μηχανών αναζήτησης. Θα πρέπει να δημιουργείτε σταθερά περιεχόμενο κάθε εβδομάδα τουλάχιστον εάν δεν γίνεται συχνότερα ή και καθημερινά.

Μελετήστε τα SEO sites των ειδικών επί θεμάτων SEO. Πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε θα πρέπει να μελετήσετε λίγο τους ειδικούς σε θέματα SEO. Κανείς δεν γεννήθηκε αυθεντία, και κανείς δεν τα ξέρει όλα. Από τα καλύτερα ιστολόγια με κορυφαίο ποιοτικό περιεχόμενο σχετικά με το SEO είναι τα:

  • Moz Site. Μία από τις κορυφαίες πηγές SEO για όλους τους sitegers και μη.
  • Matt Cutts. Το SEO site του Αρχηγού της ομάδας καταπολέμησης του Spam της Google’s Spam team. Συμβουλές κατευθείαν από την πηγή.
  • SEO Blackhat. Ο τίτλος μάλλον δεν είναι ο κατάλληλος. Αυτό το ιστολόγιο έχει μάλλον μια ανορθόδοξης ποιότητας περιεχόμενο σχετικά με το SEO.
  • Link Building Site. Καλό περιεχόμενο σχετικά με τη δημιουργία συνδέσμων και επισκεψιμότητας.
  • Viperchill. Ένα site σχετικά με το WordPress, siteging και ηλεκτρονικό μάρκετινγκ.
  • Entrepreneurs-journey. Συμβουλές και επιχειρήματα για διαδικτυακούς επιχειρηματίες.
  • Prositeger. Μία από τις πιο αξιόπιστε πηγές σχετικά με το siteging, πώς να βγάλετε χρήματα από το αυτό και το ίντερνετ μάρκετινγκ.

Κατασκευάστε εξαρχής ένα SEO Site σε WordPress και αποφύγετε όλα τα άλλα. Υπάρχουν πάρα πολλά Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου, όπως είναι το WordPress. Όμως κανένα δεν φθάνει σε εξελισιμότητα και λειτουργικότητα το WordPress. Πρώτον έχει η μεγαλύτερη κοινότητα ηλεκτρονικής υποστήριξης σε όλο τον κόσμο. Επίσης έχει χιλιάδες θέματα, πρόσθετα και εφαρμογές που καλύπτουν και τον πιο απαιτητικό διαχειριστή. Τέλος είναι φτιαγμένο αποκλειστικά για SEO εξ ορισμού. Απλά κοιτάξτε τι είδους σελίδες φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης και θα με θυμηθείτε. Οι περισσότερες από αυτές είναι φτιαγμένες σε WordPress.

Δημιουργήστε μια ταχύτατη σελίδα και φιλοξενείστε την σε έναν ταχύτατο server. Η ταχύτητα της σελίδας σας είναι παράγοντας SEO. Όσο ταχύτερη είναι η σελίδα σας, τόσο ευκολότερα θα την βρίσκει ο επισκέπτης, οι μηχανές αναζήτησης και τόσο πιο καλό SEO σκορ παίρνει. Που σημαίνει ότι οι ταχύτερες ιστοσελίδες ποζάρουν πρώτες στα αποτελέσματα αναζήτησης και είναι λίγο δύσκολο η σελίδα σας να καθυστερεί να φορτώσει και να έχει επισκεψιμότητα. Προ δεκαετίας με τις αργές συνδέσεις ένας χρόνος φόρτωσης σελίδας μέχρι και επτά δευτερολέπτων ήταν αποδεκτός. Πλέον αυτός ο χρόνος έχει πέσει στα δύο με τρία δευτερόλεπτα.

Χρησιμοποιήστε τα ανάλογα εργαλεία SEO. Υπάρχουν αρκετά εργαλεία SEO, άλλα πολύ εξελιγμένα, άλλα πολύ απλά. Σίγουρα θα χρειαστείτε το πρόσθετο WordPress SEO για να βελτιώσετε το SEO σκορ της σελίδας σας. Παράλληλα, υπάρχει και το εργαλείο Pindom.com όπου μπορείτε να τεστάρετε την ταχύτητα της σελίδας και να δείτε τι δεν πάει καλά. Ποιες εφαρμογές καθυστερούν την ιστοσελίδα σας, ποιες είναι απροβλημάτιστες και τι πρέπει να κάνετε για να το διορθώσετε.

[/toggle][toggle title=”2.1. Web traffic & αρχή του Pareto” open=”no”]

Η αρχή αυτή βασίζεται στη θεωρία του Vilfredo Pareto, Ιταλού οικονομολόγου, κοινωνιολόγου και φιλόσοφου, ο οποίος το 1897 παρατήρησε ότι 80% του πλούτου στην Ιταλία αλλά και σε κάθε χώρα που μελέτησε στη συνέχεια κατεχόταν από 20% του πληθυσμού.

Η Αρχή του Pareto, στο ευρύτερο πλαίσιό της, υποστηρίζει ότι 80% των αποτελεσμάτων προκύπτουν από 20% των προσπαθειών. Με άλλα λόγια, ο Κανόνας 80-20 σημαίνει ότι, σε κάθε κατάσταση, λίγοι παράγοντες (20%) είναι ζωτικοί και πολλοί (80%) είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Η αρχή του Vilfredo Pareto βρίσκει απήχηση και στην κίνηση προς τη σελίδα σας. Παρατηρώντας τις πηγές επισκεψιμότητας, θα πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειες μας και τις δυνάμεις μας για να αναπτύξουμε το 20% των κορυφαίων πηγών επισκεψιμότητας και να εγκαταλείψουμε τελείως το υπόλοιπο 80%.

Εάν θέλουμε να πλημμυρίσουμε από επισκεψιμότητα, θα πρέπει να εστιαστούμε στις κορυφαίες πηγές επισκεψιμότητας, μόνο με την εστίαση σε ένα πράγμα που δουλεύει θα γίνουμε καλοί σε αυτό και θα πετύχουμε τον στόχο μας, ο οποίος είναι να διπλασιάσουμε ή να πολλαπλασιάσουμε την επισκεψιμότητα προς τη σελίδα μας!

[/toggle][toggle title=”2.2. Black Hat SEO και White Hat SEO” open=”no”]

To Black Hat SEO είναι όλες εκείνες οι τεχνητές και αθέμιτες τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τους webmasters γενικότερα, τους διαχειριστές ιστοσελίδων δηλαδή για να εξαπατήσουν τις μηχανές αναζητήσεις και να επηρεάσουν τα αποτελέσματα αναζήτησης προς όφελός τους. Όλες οι άλλες θεμιτές τεχνικές που επικροτούνται από την Google, ονομάζονται White Hat SEO.

To Black Hat SEO καθώς και το White Hat SEO είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο από μόνα τους στον τομέα του SEO. Το Black hat seo έχει προοδεύσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και οι πρεσβευτές του έχουν καταφέρει να βγάλουν σχετικό λογισμικό, να φτιάξουν ειδικούς servers και πάρα πολλά άλλα πράγματα για να εξαπατήσουν την εταιρεία google.

Η Google για να μετριάσει τα αποτελέσματα αυτών των σύγχρονων χάκερ έλαβε κάποια αντίμετρα. Πάρα πολλές σελίδες τις έβγαλε τελείως από τα αποτελέσματά της (deindexing) όταν παρατηρήθηκε αφύσικη δραστηριότητα στη δημιουργία backlinks. Ενώ σε άλλα επέβαλε ανάλογες ποινές. Τέλος εξέδωσε ανανεώσεις ή διορθώσεις στον αλγόριθμό της, τα λεγόμενα google algorithm updates.

[/toggle][toggle title=”2.3. PageRank” open=”no”]

Αντιδράσεις για την αξιοπιστία του PageRank

Η Google έχει αναπροσαρμόσει αρκετά τον αλγόριθμό της για να προσομοιώσει τον ανθρώπινο παράγοντα και την ανθρώπινη συμπεριφορά στο ίντερνετ, δίνοντας το φιλί του θανάτου στο Black Hat SEO. Πλέον δεν την ενδιαφέρει τα πολλά τεχνητά backlink, όσο τα Facebook shares και likes. Επίσης, το PageRank χειραγωγείτε αρκετά εύκολα, οπότε πάρα πολλές σελίδες έχουν τεχνητό PageRank.

Η χειραγώγηση του PR έχει πολλές φορές και τα αντίθετα αποτελέσματα με αποκλεισμούς και ποινές από την Google. Ακόμα, σελίδες με μηδενικό Pagerank φαίνεται να ανταγωνίζονται επάξια και να ξεπερνάνε άλλες σελίδες με μεγαλύτερα Pageranks. Θα πρέπει να συνδέεστε με άλλες ιστοσελίδες; Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε nofollow εξωτερικές συνδέσεις για να κρατήσετε όλα τα οφέλη των συνδέσμων σας για σας;

Όχι! Θα πρέπει να συνδέεστε με άλλες ιστοσελίδες και να οικοδομείτε σχέσεις με άλλους ομοϊδεάτες σας σε άλλους δικτυακούς τόπους και στο facebook και όλα τα social media. Μην φοβάστε να συνδέεστε με δικτυακούς τόπους που εμπιστεύεστε. Η ιστοσελίδα σας είναι στην πραγματικότητα πιο πολύτιμη για το Google και τις άλλες μηχανές αναζήτησης, αν αυτή συνδέεται με άλλες σελίδες. Άλλωστε όλη η ιδέα του ίντερνετ βασίζεται στους συνδέσμους υπερκειμένου, δηλαδή στις συνδέσεις με άλλες σελίδες!

Θα πρέπει τελικά να βασίζεστε τόσο πολύ στο PageRank?

Πιστεύω ότι υπάρχουν άλλα πράγματα ποιο σημαντικά από το PageRank όπως το να καλλιεργήσετε το κοινό σας ή την πελατειακή βάση της σελίδας σας, να βελτιώσετε το περιεχόμενό σας και την κίνηση προς τη σελίδα σας. Εστιαστείτε περισσότερο προς το να προσελκύσετε ποιοτικούς επισκέπτες. Η προτεραιότητες σας πρέπει να είναι οι εξής:

  • Ποιοτικό Περιεχόμενο – Κοινό.
  • Επισκεψιμότητα.
  • Alexa Rank.
  • Page Rank.

Γιατί δεν αυξάνεται το PageRank της σελίδας σας

Οι πιθανοί λόγοι που δεν αυξάνεται το Pagerank της σελίδας σας είναι γιατί δεν αυξάνονται οι σύνδεσμοι προς τη σελίδα σας. Παρακάτω είναι μια σειρά αιτιών για αυτό:

  • Φτωχό SEO ή παντελής έλλειψή του.
  • Κακό περιεχόμενο, μη ποιοτικό ή μοναδικό ή έλλειψη περιεχομένου.
  • Έλλειψη συνδέσμων εσωτερικών και εξωτερικών.
  • Όχι αρκετά Dofollow backlinks.
  • Η σελίδα σας έχει κακή δομή ή δεν βλέπεται.

Πώς θα αυξήσετε το PageRank γρήγορα και εύκολα

Μερικές συμβουλές για να αυξήσετε το PageRank της σελίδας σας γρήγορα και εύκολα:

  • Guest posting και Article marketing
  • Forum posting
  • Υποβάλλετε το RSS feed σε Feed directories.
  • Υποβάλλετε το site ή τη σελίδα σας σε social bookmarking sites.
  • Σωστό SEO Εντός Σελίδας.
  • Κατοχυρώστε το όνομα χώρου σας για πολλά χρόνια (5-10).
  • Μην αγοράζετε συνδέσμους!
[/toggle][toggle title=”2.4. Προσβασιμότητα στο ίντερνετ” open=”no”]

Η προσβασιμότητα είναι ένα κρίσιμο στοιχείο επιτυχίας στο ίντερνετ. Εστιάστε σε κινητές συσκευές, άτομα με ειδικές ανάγκες και το βασικότερο επιτυχημένη προσπέλαση από τις μηχανές και το Googlebot. Όσον αφορά το Googlebot διαβάζει κείμενο HTML, PDFs, docs, txts αλλά δύσκολα διαβάζει εικόνες, ταινίες και δυναμικό περιεχόμενο όπως Flash, JavaScript, frames ή dynamically generated URLs. Η συμβουλή είναι να δείτε τη σελίδα σας πως φαίνεται στις μηχανές σε ένα text only browser.

Θα τα πούμε αναλυτικά στις επόμενες ενότητες. Προς το παρόν να αναφέρουμε ότι για να κάνετε τις εικόνες σας προσβάσιμες:

  • Περιγράψτε τις λέξεις κλειδιά της εικόνας με κείμενο.
  • Χρησιμοποιείστε alt-text.
  • Λέξεις κλειδιά και ονόματα αρχείου.

Ακόμη βασικό είναι ότι η google τιμωρεί το διπλό περιεχόμενο από αντιγραφές.

Για δυναμικό περιεχόμενο σε rich media, εστιαστείτε στους χρήστες και σε διαφορετικούς browsers και κινητές συσκευές. Σχεδιάστε με πολλαπλή προσβασιμότητα, δηλαδή πλοήγηση σε HTML πρώτα και μετά προσθέστε το rich media. Μπορείτε να δείτε και τις συμβουλές της google για χρήση Flash και Ajax.

[/toggle][toggle title=”2.5. SiteMap και μηχανές αναζήτησης” open=”no”]

Ένα σημαντικό εργαλείο για να ευρετηριάσουμε ταχύτατα την σελίδα μας στις μηχανές αναζήτησης, είναι το SiteMap ή χάρτης της ιστοσελίδας μας. Ο χάρτης της ιστοσελίδας μας είναι ένα αρχείο πλοήγησης τύπου xml.

Το SiteMap είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο έγγραφο και κάθε καινούρια σελίδα θα πρέπει να αποκτάει το δικό της Sitemap. Με αυτό ευρετηριάζουμε αυτόματα όλο μας το ιστολόγιο στις μηχανές αναζήτησης. Έτσι δεν περιμένουμε τα ρομπότ να ανακαλύψουν τις σελίδες μας, αλλά τις γνωστοποιούμε εξαρχής.

Ένα απλό εργαλείο για να κατασκευάσετε τα δικά σας site map είναι το XML-Sitemaps.org. O μόνος περιορισμός είναι ότι πρέπει το ιστολόγιο σας να είναι λιγότερο από 500 σελίδες, ενώ δεν παρέχει δυναμική υποστήριξη, δηλαδή δεν ανανεώνεται αυτόματα με την προσθήκη νέων σελίδων και περιεχομένων στο ιστολόγιο σας. Για τα WordPress site προτείνετε το πρόσθετο Google XML Sitemaps.

To XML sitemap θα βοηθήσει τις μηχανές αναζήτησης να ευρετηριάσουν το site σας καλύτερα. Εφόσον εγκαταστήσετε αυτό το πρόσθετο (plugin) στο site σας, τότε θα πρέπει να υποβάλετε το Sitemaps σας στις μηχανές αναζήτησης Google και Bing. Αυτό είναι πάρα πολύ απλό μέσα από τα εργαλεία για Webmasters των μηχανών αναζήτησης.

[/toggle][toggle title=”2.6. NoFollow σύνδεσμοι και PageRank” open=”no”]

Ένα λεπτό σημείο είναι η ευρετηρίαση των έγκυρων συνδέσμων από την Google. Για να είναι έγκυροι αυτοί οι σύνδεσμοι, θα πρέπει να υπάρχει η εντολή Dofollow (=Ακολούθησε) και όχι η εντολή Nofollow (=Μην Ακολουθείς). Αυτό συμβαίνει γιατί η ίδια η Google θέλει να αποθαρρύνει τους λεγόμενους Spammers και το προκειμένω Spamdexing.

Οι Spammers δεν είναι άλλοι από τους πειρατές των συνδέσμων που προσπαθούν να εξαπατήσουν τις μηχανές αναζήτησης δημιουργώντας ψεύτικους συνδέσμους στη σελίδα τους κατά συρροή. Έτσι ανεβαίνουν οι ψήφοι τους στο PageRank και συνάμα η θέση της σελίδας τους στις μηχανές αναζήτησης. Αυτή η πλαστή δημιουργία συνδέσμων και ευρετηρίασης τους από τις μηχανές αναζήτησης ονομάζεται Spamdexing.

[/toggle][/accordian][/fullwidth][fullwidth background_color=”#212121″ background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”#8c0000″ border_style=”solid” padding_top=”15px” padding_bottom=”0px” padding_left=”15px” padding_right=”15px” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][one_fifth last=”no” spacing=”no” center_content=”yes” hide_on_mobile=”no” background_color=”#212121″ background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”top” border_size=”0px” border_color=”#f8f8f8″ border_style=”dashed” padding=”0px” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][separator style_type=”none” top_margin=”40″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][flip_boxes columns=”1″ class=”” id=””][flip_box title_front=”Βασικό SEO” title_back=”” text_front=”” background_color_front=”#212121″ title_front_color=”#ffffff” text_front_color=”” background_color_back=”#212121″ title_back_color=”” text_back_color=”” border_size=”0px” border_color=”” border_radius=”4px” icon=”” icon_color=”” circle=”yes” circle_color=”” circle_border_color=”” icon_rotate=”” icon_spin=”no” image=”https://www.consultinggroup.gr/wp-content/uploads/2015/11/consultinggroup-5b-6-traffic.jpg” image_width=”500″ image_height=”200″ animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”1″] [button link=”https://www.consultinggroup.gr/communication/communication-search-engine-optimization/seo-beginner/” color=”custom” size=”large” type=”” shape=”pill” target=”_blank” title=”” gradient_colors=”#212121|#212121″ gradient_hover_colors=”#8c0000|#8c0000″ accent_color=”#ffffff” accent_hover_color=”#ffffff” bevel_color=”” border_width=”” icon=”fa-paper-plane” icon_position=”left” icon_divider=”no” modal=”” animation_type=”bounce” animation_direction=”up” animation_speed=”1″ alignment=”center” class=”” id=””]μαθε περισσοτερα![/button] [/flip_box][/flip_boxes][/one_fifth][one_fifth last=”no” spacing=”no” center_content=”yes” hide_on_mobile=”no” background_color=”#212121″ background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”top” border_size=”0px” border_color=”#f8f8f8″ border_style=”dashed” padding=”0px” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][separator style_type=”none” top_margin=”40″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][flip_boxes columns=”1″ class=”” id=””][flip_box title_front=”Προχωρημένο SEO” title_back=”” text_front=”” background_color_front=”#212121″ title_front_color=”#ffffff” text_front_color=”” background_color_back=”#212121″ title_back_color=”” text_back_color=”” border_size=”0px” border_color=”” border_radius=”4px” icon=”” icon_color=”” circle=”yes” circle_color=”” circle_border_color=”” icon_rotate=”” icon_spin=”no” image=”https://www.consultinggroup.gr/wp-content/uploads/2015/11/consultinggroup-5b-0-web-design.jpg” image_width=”500″ image_height=”200″ animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”1″] [button link=”https://www.consultinggroup.gr/communication/communication-search-engine-optimization/seo-expert/” color=”custom” size=”large” type=”” shape=”pill” target=”_blank” title=”” gradient_colors=”#212121|#212121″ gradient_hover_colors=”#8c0000|#8c0000″ accent_color=”#ffffff” accent_hover_color=”#ffffff” bevel_color=”” border_width=”” icon=”fa-paper-plane” icon_position=”left” icon_divider=”no” modal=”” animation_type=”bounce” animation_direction=”up” animation_speed=”1″ alignment=”center” class=”” id=””]μαθε περισσοτερα![/button] [/flip_box][/flip_boxes][/one_fifth][one_fifth last=”no” spacing=”no” center_content=”yes” hide_on_mobile=”no” background_color=”#212121″ background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”top” border_size=”0px” border_color=”#f8f8f8″ border_style=”dashed” padding=”0px” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][separator style_type=”none” top_margin=”40″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][flip_boxes columns=”1″ class=”” id=””][flip_box title_front=”Σύνοψη SEO” title_back=”” text_front=”” background_color_front=”#212121″ title_front_color=”#ffffff” text_front_color=”” background_color_back=”#212121″ title_back_color=”” text_back_color=”” border_size=”0px” border_color=”” border_radius=”4px” icon=”” icon_color=”” circle=”yes” circle_color=”” circle_border_color=”” icon_rotate=”” icon_spin=”no” image=”https://www.consultinggroup.gr/wp-content/uploads/2015/11/consultinggroup-5b-5-seo.png” image_width=”500″ image_height=”200″ animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”1″] [button link=”https://www.consultinggroup.gr/communication/communication-search-engine-optimization/seo-results/” color=”custom” size=”large” type=”” shape=”pill” target=”_blank” title=”” gradient_colors=”#212121|#212121″ gradient_hover_colors=”#8c0000|#8c0000″ accent_color=”#ffffff” accent_hover_color=”#ffffff” bevel_color=”” border_width=”” icon=”fa-paper-plane” icon_position=”left” icon_divider=”no” modal=”” animation_type=”bounce” animation_direction=”up” animation_speed=”1″ alignment=”center” class=”” id=””]μαθε περισσοτερα![/button] [/flip_box][/flip_boxes][/one_fifth][one_fifth last=”no” spacing=”no” center_content=”yes” hide_on_mobile=”no” background_color=”#212121″ background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”top” border_size=”0px” border_color=”#f8f8f8″ border_style=”dashed” padding=”0px” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][separator style_type=”none” top_margin=”40″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][flip_boxes columns=”1″ class=”” id=””][flip_box title_front=”Κριτήρια Google” title_back=”” text_front=”” background_color_front=”#212121″ title_front_color=”#ffffff” text_front_color=”” background_color_back=”#212121″ title_back_color=”” text_back_color=”” border_size=”1px” border_color=”” border_radius=”4px” icon=”” icon_color=”” circle=”yes” circle_color=”” circle_border_color=”” icon_rotate=”” icon_spin=”no” image=”https://www.consultinggroup.gr/wp-content/uploads/2015/11/consultinggroup-5b-3-target-market.png” image_width=”500″ image_height=”200″ animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”1″] [button link=”https://www.consultinggroup.gr/communication/communication-search-engine-optimization/google-criteria/” color=”custom” size=”large” type=”” shape=”pill” target=”_blank” title=”” gradient_colors=”#d8d8d8|#d8d8d8″ gradient_hover_colors=”#8c0000|#8c0000″ accent_color=”#333333″ accent_hover_color=”#ffffff” bevel_color=”” border_width=”” icon=”fa-paper-plane” icon_position=”left” icon_divider=”no” modal=”” animation_type=”bounce” animation_direction=”up” animation_speed=”1″ alignment=”center” class=”” id=””]μαθε περισσοτερα![/button] [/flip_box][/flip_boxes][/one_fifth][one_fifth last=”yes” spacing=”no” center_content=”yes” hide_on_mobile=”no” background_color=”#212121″ background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”top” border_size=”0px” border_color=”#f8f8f8″ border_style=”dashed” padding=”0px” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][separator style_type=”none” top_margin=”40″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][flip_boxes columns=”1″ class=”” id=””][flip_box title_front=”Λεξιλόγιο SEO” title_back=”” text_front=”” background_color_front=”#212121″ title_front_color=”#ffffff” text_front_color=”” background_color_back=”#212121″ title_back_color=”” text_back_color=”” border_size=”1px” border_color=”” border_radius=”4px” icon=”” icon_color=”” circle=”yes” circle_color=”” circle_border_color=”” icon_rotate=”” icon_spin=”no” image=”https://www.consultinggroup.gr/wp-content/uploads/2015/11/consultinggroup-5b-7-hosting.jpg” image_width=”500″ image_height=”200″ animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”1″] [button link=”https://www.consultinggroup.gr/communication/communication-search-engine-optimization/seo-dictionary/” color=”custom” size=”large” type=”” shape=”pill” target=”_blank” title=”” gradient_colors=”#d8d8d8|#d8d8d8″ gradient_hover_colors=”#8c0000|#8c0000″ accent_color=”#333333″ accent_hover_color=”#ffffff” bevel_color=”” border_width=”” icon=”fa-paper-plane” icon_position=”left” icon_divider=”no” modal=”” animation_type=”bounce” animation_direction=”up” animation_speed=”1″ alignment=”center” class=”” id=””]μαθε περισσοτερα![/button] [/flip_box][/flip_boxes][/one_fifth][/fullwidth]